ایثاروشهادت
بزرگ فلسفه قتل شاه دین این است ///که مرگ سرخ به از زندگی ننگین است//// نه ظلم کن به کسی نی به زیر ظلم برو ///که این مرام حسین و منطق دین است

استفاده ی نغمات بومی در تعزیه:
این که چگونه و از چه راهی مجریان تعزیه در شهر و یا روستای خود توانسته اند، الحان دیگر نواحی را به حافظه ی خود بسپارند، دلایل و زمینه های مختلف را به همراه دارد. بی تردید نقش تعزیه خوانان دوره گرد و همچنین گروه های تعزیه ای که از یک منطقه به منطقه ی دیگر دعوت می شده اند، عامل نعیین کننده ای در این جابجایی بوده است.

تعزیه خوانان با دخالت دادن نغمات بومی در اجراهای خود ان را به عنوان نشانه ای از هوشمندی، استادی و نوآوری خود قلمداد نموده و به این کار مباهات می ورزیدند. در واقع این گروه آوازه خوانان بدعت مذکور را به عنوان سبک و مهر و نشان مخصوص خود می دانستند. به ویژه این که این هنر تازه شکل یافته، از هز جهت آماده ی پذیرش نوگرایی و تغییر بود.

به غیر از این بیشتر تعزیه گردان ها و تعزیه خوان های سال خورده ی نواحی از اجراهای متعدد خود در دیگر استان ها و نواحی کشور سخن میگویند و مردم مختلف شهری و روستایی کشور نیز دیدن مجالس مختلف تعزیه از هنرمندان دیگر نواحی کشور را یادآور می شوند.

 



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ جمعه 18 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

پیدایش موسیقی در تعزیه:
از ابتدای شکل گیری هنر تعزیه در قالب نمایش موزیکال، چارچوب اصلی موسیقی آن متکی به اصلی ترین الحان شناخته شده موسیقی ردیفی ایران یا موسیقی به اصطلاح دستگاهی بوده است. گردهمآیی شاخص ترین هنرمندان و خوانندگان در پایتخت به منظور سامان بخشی و کلاسه نمودن موسیقی ایران و هم زمانی این مهم با رشد، تکامل و عمومیت تعزیه، دلیل موجهی در سود جستن هنرمندان تعزیه از این نوع موسیقی است.


خوش آوازترین هنرمندان کشور، مجریان اولیه ی تعزیه بوده اند. باید گفت اساسا پیش از آنکه تعزیه از ویژگی ها و شگرد های نمایشی سود ببرد، مضامین آن به صورت شعر و آواز بیان می شده است.

نگاهی به آیین ها و مناسک شیعه، به خصوص آوازهای مذهبی ایرانیان در مراسم و مکان های مختلف بر این مسئله دلالت دارد. روضه خوان ها، نوحه خوان ها، مرثیه خوان ها، دراویش دوره گرد و مولوی خوان ها اولین کسانی هستند که بدون کمک و ابراز و ادوات موسیقی برای مردم کوچه و بازار آوازهایی را در مدح اولیاء و انبیاء می خوانده اند.
 



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ جمعه 18 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

تعزیه گردانی"، "شبیه خوانی" یا "تعزیه" ریشه در مراسم "سوگ سیاوش" دارد. این نمایش در اصل مربوط به مصیبت هایی است که بر خاندان پیغمبر و خاص امام حسین (ع) در عاشورا رفته است. ولی به زودی گسترش می یابد. به طوری که در دوره قاجار تعزیه های کمیک و شاد هم اجرا می شد.

معزالدوله از حکام آل بویه (قرن چهارم ه.ق) دستور میدهد از اول تا دهم محرم را در بغداد تعطیل کنند و به عزاداری مشغول شوند. دسته های سینه زنی و زنجیر زنی در بغداد و کم کم در شهرهای دیگر شکل می گیرد. در مراحل بعدی حول تعزیه آوازهای دسته جمعی کم شده و واقعه خوانها به تنهایی اشعار را برای مردم می خواندند و سنج و طبل آنها را همراهی میکرد.

در مرحله بعدی چندین شبیه (بازیگر) شهدای کربلا را می ساختند و در عماره هایی حمل می کردند. بعدها این شبیه ها به رد و بدل کردن دیالوگ پرداختند. تعزیه در دوره صفویه که دوره تثبیت شیعه در ایران است آخرین تحولات خود را سپری می کند.
 



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ جمعه 18 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

حركت‌هاي اجتماعي به فراخور عوامل اساسي مؤثر در آن و كميت و كيفيت هر يك از آنها در قالب‌هاي تحليلي متفاوتي ارزيابي مي‌شوند. ميزان پيوند گستردگي و كاركرد پيام‌هاي اجتماعي مهمترين عواملي هستند كه درتحليل و بازشناسي پيام‌هاي اجتماعي مد نظر قرار مي‌گيرند.
تعامل: مهدی اسماعیلی- حركت‌هاي اجتماعي به فراخور عوامل اساسي مؤثر در آن و كميت و كيفيت هر يك از آنها در قالب‌هاي تحليلي متفاوتي ارزيابي مي‌شوند. ميزان پيوند گستردگي و كاركرد پيام‌هاي اجتماعي مهمترين عواملي هستند كه درتحليل و بازشناسي پيام‌هاي اجتماعي مد نظر قرار مي‌گيرند.

 با در نظر گرفتن مختصاتي سه بعدي، اين مفهوم بصورت يك مدل ساده قابل ارائه مي‌گردد. در اين مختصات:

X (طول) - بازه زماني و استمرار شفاف و بالنده در طول زمان

Y (عرض) - گستردگي مخاطب و طيف شناسي در سطوح قومي، ملي و فراملي

Z (ارتفاع)- عمق نفوذ پيام در ارواح بشر كه ضامن تداوم، بقاء وجاودانگي حركت مي‌باشد.

 با اين نگاه حركت‌‌هاي اجتماعي در بستر جهان مادي در دو بعد محصور مانده و عقيم خواهد ماند. (همانند جريان بت پرستي كه عليرغم سابقه كهن آن امري باطل شناخته شده است) و حركت‌ها و دعوتهاي اجتماعي الهي و با انگيزش‌ها و دغدغه‌هاي انساني و فطري برخاسته ‌از توحيد بدليل مخاطب قرار گرفتن ارواح بشر در اين گونه حركات فضايي سه بعدي را به خود اختصاص داده و جاودانگي به خود مي‌گيرد.
 

 


ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 17 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان
تعزيه آذربايجان‌غربي ثبت ملي شد
جام جم آنلاين: مديرکل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان آذربايجان غربي از ثبت مراسم تعزيه‌خواني امام حسين(ع) در فهرست آثار ملي ايران خبر داد.

به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني سازمان ميراث فرهنگي، «کاظم غني‌زاده» با بيان اين موضوع که استان آذربايجان‌غربي داراي 13 اثر معنوي ثبتي است، خاطرنشان کرد: مراسم تعزيه‌خواني امام حسين(ع) به شماره ثبت 73 توسط شوراي ملي ثبت ميراث‌فرهنگي کشور پس از دو‌ سال پيگيري حوزه پژوهش و مردم‌شناسي ميراث‌فرهنگي استان آذربايجان غربي به ثبت ملي رسيد.

اين مقام مسوول از ثبت آثار ناملموسي چون آيين‌زيارتي در قره‌کليسا، بازي سنتي داما، مراسم ديشليک، مراسم پيته شهيم‌گاه، موسيقي سنتي عاشق‌لار، مراسم آييني کوسه به واس، فنون تهيه دوشاب، تکم‌گرداني نام برد و خاطرنشان کرد: به دليل سابقه برگزاري مراسم، پرونده ثبتي تعزيه با محوريت «مسجد مهدي‌القدم» اروميه در اين مسجد تهيه شد.



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 17 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان
چشم پايتخت به تعزيه استان مرکزي
جام جم آنلاين: سابقه بلند تعزیه در استان مرکزی و وجود تعزیه خوانان حرفه ای در این استان باعث شد فرهنگستان هنر ضمن دعوت از یکی از گروههای تعزیه، فرصتی به پایتخت نشین های کشور بدهد تا از تعزیه استان مرکزی بهره ببرند.

همزمان با ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) هنرمندان حوزه هنری استان مرکزی به سرپرستی حسن مجللی در تهران به دعوت و در محل فرهنگستان هنر تهران به اجرای تعزیه خواهند پرداخت.

این مجالس که توسط اسماعیل مجللی کارگردانی می شود از روز اول محرم تا روز عاشورا همه روزه راس ساعت 15 اجرا خواهند شد.

حسن مجللی، مصطفی مجللی، نصرالله باباعلی، مرتضی شاه حسینی، امیر حمامیان، حسین ملکی، مجتبی بهرامی و غلامرضا مشایخی در این مجالس به ایفای نقش خواهند پرداخت. برگزاری نمایشگاه عکس و نسخ خطی و همچنین نشستهای تخصصی تعزیه از برنامه های جانبی این همایش است.

استان مرکزی قطب تعزیه کشور

استان مرکزی از قطبهای تعزیه کشور است که نه تنها در این زمینه دارای سبک است بلکه تعزیه خوانان حرفه ای بسیاری تقدیم دنیای این هنر دینی و بومی کرده است، اما به نظر می رسد برای حفظ و ارتقا این هنر اصیل باید بیشتر کوشید.



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 17 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان
برگزاري مراسم «خيمه سوزان» در تعزيه خانه كرمان
جام جم آنلاين: رييس حوزه هنري استان كرمان گفت: غروب عاشورا براي اولين بار مراسم خيمه سوزان در محل تعزيه خانه كرمان برگزار مي‌شود.

به گزارش مهر، عباس سالاري در خصوص برنامه‌هاي تعزيه در كرمان افزود: از هشتم تا دهم محرم مجالس تعزيه ساعت 30/2 بعد از ظهر در محل تعزيه خانه كرمان برگزار مي‌شود.

وي گفت: روز هشتم محرم مجلس تعزيه شهادت حضرت علي اكبر(ع)، روز نهم شهادت حضرت ابوالفضل(ع) و روز عاشورا هم مجلس تعزيه شهادت امام حسين (ع) اجرا خواهد شد.

سالاري با بيان اين‌كه اين مجالس تعزيه با نقالي همراه است، ادامه داد: اجراي سنتي صبح عاشورا و شب شام غريبان را نيز در اين محل خواهيم داشت.



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 17 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان
تعزيه آييني جهاني اما در انزواي ملي
جام جم آنلاين: سال گذشته تعزیه و نوروز در فهرست میراث جهانی قرار گرفتند با این تفاوت که تعزیه به صورت مستقل به نام ایران ثبت شد اما نوروز با هفت کشور دیگر به صورت مشترک به ثبت رسید. در این میان گرامیداشت نوروز همه ساله برگزار می‌شود اما آیین تعزیه روزبه روز به انزوا می‌رود.

سال گذشته هنر نمایشی تعزیه در فهرست میراث جهانی و ناملموس یونسکو قرار گرفت آن هم در زمانی که ترکیه نیز مدعی ثبت آن به نام کشورش بود. با این حال پرونده ثبتی تعزیه به دلیل قدمت برگزاری آن، به صورت مستقل به نام ایران ثبت شد.

ثبت جهانی تعزیه آن هم به نام ایران در فهرست میراث ناملموس سازمان یونسکو، اتفاق مهمی بود اما این اتفاق برای متولیان در ایران چندان اهمیتی نداشت چون با وجود گذشت یکسال حتی یک مراسم، آیین یا بزرگداشت و برنامه ریزی خاصی از سوی تمامی سازمانهایی که در زمان ثبت قول همکاری داده بودند انجام نشده است.

در همان زمان اعلام شد نهادهای آموزشی، پژوهشی و اجرایی در ایران می توانند هنر تعزیه را گسترش دهند به عنوان مثال وزارت ارشاد می تواند برای هنر تعزیه در ایران تماشاخانه بسازد.

وزارت علوم نیز می تواند رشته کارشناسی تعزیه را در دانشگاهها جای دهد و وزارت ارشاد به ساخت تکیه و تماشاخانه برای تعزیه بپردازد. از سوی دیگر سازمان میراث فرهنگی نیز در بخش پژوهشکده تعزیه فعالیت خواهد کرد.



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 17 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

فلسفه قیام عاشورا

 

الف:بیعت خواستن یزید از امام حسین

 

در حادثه كربلا ما به مسائل زیادی بر می خوریم در یك جا سخن از بیعت خواستن یزید از امام حسین و امتناع امام از بیعت، در یكجا دعوت مردم كوفه از امام حسین و پذیرفتن امام ولی در جایی بدون توجه به مسئله بیعت و بدون توجه به درخواست دعوت كوفیان حضرت حسین (ع) از اوضاع حكومت انتقاد می كند. از فساد و حرام خواریها و ظلم و ستم انتقاد می كند و اینجا امر به معروف و نهی از منكر را لازم می بیند.

 

البته حقیقتاً باید گفت همه این سه مورد تاثیر داشته است چون پاره ای از عكس العملهای امام بر اساس امتناع از بیعت پاره ای بر اساس دعوت مردم كوفه و پاره ای بر اساس مبارزه با منكرات و فسادهای آن برهه از زمان صورت گرفته است. حال باید دید دو عامل اصلی قیام چه بوده است. و باید دید كدام عامل تاثیری به سزایی داشته است.



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 16 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

پرسش:
علل و انگیزه قیام امام حسین(ع) چیست ؟

 

پایگاه حوزه6528-1، 6528-1
پاسخ:

در مورد علل و انگیزه قیام امام حسین علیه السلام آنچه به اختصار می توان اشاره کرد بدین قرار است:

1-بیعت خواهی یزید: یزید به والی خود در مدینه نوشت: حسین و عبدالله بن زبیر و عبدالله بن عمر را احضار نموده و از آنها بیعت بگیر و اگر بیعت نکردند آنها را گردن بزن و سرشان را برای من به شام بفرست.

و امام در جواب فرمود: هنگامیکه امت اسلامی به پیشوائی مثل یزید گرفتار گردد باید فاتحه اسلام را خواند[1]. و بدین جهت از بیعت با یزید امتناع ورزید.

2- دعوت مردم کوفه از امام (ع) و اقامه حجت بر امام (ع): بجهت اینکه وظیفه امام این است که در صورت آماده بودن زمینه، در جامعه اسلامی حکومت حقه اسلامی را تشکیل دهد و بحسب ظاهر چنین زمینه ای آماده بود، چون مردم کوفه با ارسال حدود 12 هزار نامه برای امام (ع) آمادگی خود را برای کمک به امام با لشکر صد هزار نفری اعلان نمودند[2]، معلوم است که اگر امام اجابت نمی فرمود، چه بسا در برابر خدا و امت اسلامی و تاریخ مسئول بوده و مواخذه می گردید.

خلافت و حکومت، حق مسلم آن حضرت بوده است، چنانکه فرموده: به جانم قسم امام نیست مگر آنکه به کتاب خدا عمل کند و به عدل و قسط رفتار نماید و بر حسب قانون و حق مجازات کند و خود را در مسیر رضای خدا قرار دهد[3]و روشن است در آن زمان تنها کسی که بتواند همه این شرائط را به طور کامل رعایت نماید خود امام علیه السلام بوده اند.

3-اصلاح امت و مبارزه با فساد:

چنانکه خود حضرت فرمود: انگیزه ام از قیام، اصلاح امت جدم رسول خدا است[4]. و به عبارت دیگر یکی از علل قیام امام حسین (ع) زنده کردن ارزشهای اسلامی بوده است. همان ارزشهایی که حکومت اموی سعی می نموده آنها را نابود کند. برخی از ارزشهایی که حکومت بنی امیه سعی در محو آن داشت بدین قرار است:



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 16 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

قيام مقدس و پرشكوه امام حسين(ع)ريشه در انحراف هاى بـنيادى و اساسى در جـامعه اسلامى داشت. اين انحراف ها زائيده انحراف حكومت اسلامى از مسير اصلى خود از سقيفه به بـعد بـود. كه پس از شهادت على(ع)كلا بـه دست سلسله سفيانى و حزب ضد اسلامى اموى افتاد. بـه گواهى اسناد تاريخى، سران اين حزب هيچ اعتقادى بـه اسلام و اصول آن نداشتند(1). و ظهور اسلام و به قدرت رسيدن پيامبر اسلام(ص)ر، جلوه اى از پيروزى تـيره بـنى هاشم بـر تـيره بـنى اميه، در جريان كشمكش قبيلگى در درون طايفه بـزرگ قريش مى دانستند(2).

و بـا يك حـركت خـزنده، بـه تـدريج در پـوشش اسـلام بـه مناصب كليدى دسـت يافتند() و سرانجـام از سال چهلم هجـرى، حكومت اسلامى و سرنوشت و مقدرات امت اسلامى به دست اين حزب افتاد و پس از بيست سال حكومت معاويه، و بـه دنبـال مرگ وى، پـسرش يزيد بـه قدرت رسيد كه اوج انحراف بـنيادى، و جلوه اى آشكار از ظهور ((جاهليت نو)) در پوشش ظاهرى اسلام بود(3).امام حـسـين(ع)نمى تـوانسـت در بـرابـر چـنين فاجـعه اى سكوت كند و احساس وظيفه مى كرد كه در بـرابـر اين وضع، اعتـراض و مخالفت كند. سخنان، نامه ها و ساير اسنادى كه از امام حسين(ع)به دسـت ما رسـيده، بـه روشنى گوياى اين مطلب اسـت. اين اسناد بـيانگر آن است كه از نظر امام، پـيشوا و رهبـر مسلمانان شـرائط و ويژگى هايى دارد كه امويان فـاقـد آنها بـودند و اسـاس انحراف ها و گمراهيها اين بود كه عناصر فاسد و غير لايق، تكيه بر مسند خلافت اسلامى و جايگاه والاى پـيامبـر زده بـودند و حاكميت و زمامدارى آنه، آثار و نتائج بـسيار تلخ و ويرانگرى بـه دنبـال آورده بود.
چـند نمونه از تـاءكيدهاى امام در اين بـاره يادآورى مى شـود:
 

 

ويژگى هاى پيشواى مسلمانان


 



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 16 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

مسلمانان شبه قاره هند نیز در این ماه به سوگ امام حسین(ع) و یارانش می‌نشینند: مردم پاکستان از دوازده قرن پیش مراسم سوگواری سردار شهیدان را برپا می‌کنند؛ با وجود این‌که در سال 1288 هجری شمسی مراسم عاشورا و اربعین از سوی استعمارگران انگلیس ممنوع اعلام‌شد و در سال1361 پلیس پاکستان استفاده از بلندگو را در حسینیه‌ها و تکایای شیعیان را غیرمجاز اعلام‌کرد ولی هرگز موفق‌نشد روند این عزاداری‌ها را متوقف‌کند؛



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ سه شنبه 15 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

مراسم عاشورا و شهادت مظلومانه‌ي حضرت ابي عبدالله الحسين( ع) و ياران باوفايش در بحرين شور و حال خاصي دارد، از ابتداي ماه محرم نماي حسينيه‌هاي بحرين يکپارچه سياه‌پوش مي‌شود و شعارهاي عاشورايي و پرچم‌هاي سياه در خارج از محدوده‌ي حسينيه‌ها نيز نصب مي‌گردد. در اغلب حسينيه‌ها به ويژه‌ حسينيه‌هاي شيعيان عرب بحريني، صبح و شب وعاظ به روضه‌خواني و مرثيه سرايي مي‌پردازند. روزها و شب‌‌هاي هفتم، هشتم، نهم و دهم محرم مراسم سينه‌زني و زنجير‌زني برگزار مي‌شود و دسته‌هاي عزاداري در کوچه‌ها و خيابان‌ها به صورت منظم به راه مي‌افتند. مراسم تعزيه‌خواني نيز هنوز در مناطقي از بحرين رواج دارد. همچنین پيشاپيش دسته‌هاي سينه‌زني پرچم‌هاي سياه و شعارهاي عاشورا و بعضاً اسب‌هاي



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ سه شنبه 15 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

 

ترکیه:

همه ساله در ترکیه به مناسبت سالگرد شهادت امام حسين (ع) مراسمي از سوي شيعيان جعفري این کشور برگزار مي گردد. در ساعات اوليه صبح هزاران نفر از شیعيان گردهم مي‌آيند و به عزاداري و زنجير زني مي‌پردازند و سپس نمايش تمثيلي حادثه کربلا را به صورت تئاتر اجرا مي‌کنند و طي مراسمي که در ديگر اديان معمول نيست ياد و خاطره‌ي شهادت امام حسين( ع) را در اذهان زنده مي‌کنند. در این کشور شیعیان از اول تا دهم محرم لباس سياه بر تن نموده و در هیات های عزاداری با لباس‌هاي سياه مقابل همديگر مي‌ايستند و شروع به سينه‌زني و زنجيرزني مي‌کنند. همچنین



ادامه مطلب

نوشته شده در تاريخ سه شنبه 15 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان

مسلمانان لبنان ازگذشته‌های دور با‌ وجود حاکمیت مسیحیان و کنترل عزاداری از طرف حاکمان وقت، با‌ تأثیرپذیری از ایران و عراق همواره به عزاداری می‌پردازختند؛ تداوم این عزاداری‌ها باعث ‌شد تا دولت مسیحی لبنان در سال 1973 میلادی روز عاشورا را برای اولین‌ بار در تمامی نقاط لبنان و نهاد های دولتی، مؤسسه ‌های ملی و بازار، تعطیل رسمی اعلام‌ نماید. در بخش شيعه نشين اين کشور در جنوب، شیعیان به تشکيل دسته‌هاي عزاداري حسيني مي‌پردازند و از کوچه‌ها و خيابان‌ها به سوي ميادين اصلي مناطق به راه افتاده، سينه‌زني و زنجير زني مي‌کنند. همچنین مساجد مناطق آزاد شده‌ي اين کشور، با پخش نوحه‌هاي حسيني، براي مسلمانان مبارز اين منطقه، الهام بخش مقاومت و ايستادگي در برابر ظلم و ستم رژيم صهيونيستي هستند. در شب های محرم مردان و زنان لبناني، با خواندن زيارت عاشورا آغاز به عزاداري کرده و همراه با پرچم‌هاي سبز و سياه، با شکوه تمام به عزاداري مي‌پردازند.





 http://www.sedayeshia.com





نوشته شده در تاريخ سه شنبه 15 آذر 1390  توسط محمدعلی حاجیان
(تعداد کل صفحات:6)      [ 1 ]   [ 2 ]   [ 3 ]   [ 4 ]   [ 5 ]   [ 6 ]  

.: Weblog Themes By Rasekhoon:.